Sunday, 1 July 2012

Kota Bharu - Baling

Malam tadi teman bermalam di Kota Bharu, semat la teman merayap disekitar KB, Pengkalan Chepa, PCB, Wakaf Che Yeh, Kedai Buluh dan lain-lain tempat yang pernah teman sampai sebelun ini. Tahun 1994-1997 dulu teman pernah duduk kat Pengkalan Chepa, itu yang teman nk benar berjalan tempat-tempat ini, mengimbas kembali kenangan zaman silam gitu. So hari ini teman dalam perjalanan balik ke Kupang, sudah menjadi lumrah teman suka melalui jalan, denai yang baru atau yang belum pernah dilalui. Hari ini (2 Apr 12) teman ikut route KB-Tumpat-Pengkalan Kubur-Kesban-Rantau Panjang-Panglima Bayu-Jeli-banding-Gerik-Kupang.


Jalan Kesban, seberang sungai Golok tu Thailand.


Jalan Kesban (jalan disepanjang sempadan Thailand), tengok dalam peta memang tak ada jalan ni... tawakal aja la...klu jalan mati pusing semula la... teman sempat tanya orang kampung, jalan ini memang boleh tembus ke Rantau Panjang (Melalui kg Bukit Perdah, Kg Gong dll).


Jalan disini banyak jerangkap samar (tahi lembu) sebab jarang orang lalu kecuali pasukan keselamatan aje, bersepah pos mereka disepanjang jalan ini dan bersepah juga jeti nak keseberang (Thailand).

Kesban


Dekat


Kg Gunung, Batu Melintang (dulu teman penah duduk kat sini, selalu juga merayap ke Kg Kalai) orang Jeli tentu tau kg Kalai..


Sempadan Kelantan-Perak.


Pemandangan menarik ditepi Lebuh Raya Timur Barat (LRTB).


Royal Belum, Tasik Banding.No comments:

Post a Comment